Zien we de schoonheid van het anders zijn met alle gaven en kwaliteiten die daarbij horen? Of ervaren we de tegenpool met de onvermijdelijke schaduwkanten...De kanten van onszelf die on(der)belicht zijn zien we vaak wel in een ander en zelden worden die beter weerspiegeld dan door onze partner. Twee zielen in beweging naar de verbinding met elkaar.
Op een diep niveau ga je je plek onderzoeken in relatie tot de ander(en).
Je leert in de eerste plaats jezelf kennen: wat heb jij geleerd over in- en uitsluiten, schuld en onschuld, macht en onmacht? Over geven en nemen en erbij mogen horen?
We zullen dit onderzoeken in gezamenlijke gesprekken waarin ruimte is voor kleine opstellingen.
De drie belangrijke systemische principes zullen de leidraad vormen.
Iedereen heeft recht op een plek
Als iemand in het systeem niet erkend of geëerd is stagneert de energie en kan de liefde niet stromen.
Er is een natuurlijke ordening
In elk systeem is sprake van een natuurlijke hiërarchie. De ouders geven ( zorgen), de kinderen
nemen( ontvangen). Als hierin een verstoring optreedt doordat de kinderen (moeten) gaan zorgen, zijn zij van hun plek en nemen een positie in die voorbehouden is aan de ouder(s).
Er dient een evenwicht te zijn tussen geven en nemen
Als de balans verstoord is geraakt - en dat kan al in vorige generaties het geval zijn geweest - zal iemand in het systeem het ( onbewust) op zich nemen om de ordening te herstellen door teveel te nemen of te geven.
Naast de systemische uitgangspunten zal mijn visie op quaterniteit een bijdrage vormen in de begeleiding.
Ik put uiteraard uit mijn ervaring als partner en systeemtherapeut. Mindfulnessoefeningen kunnen een prachtige aanvulling vormen om het hart te openen.